Misli uz kavu Top 5

5 preporuka za čitanje ovog Božića

Pripreme su još uvijek u punom jeku za nadolazeće blagdane i najljepše razdoblje u godini. I dok ste u potrazi za savršenim darovima, božićnim ukrasima ili namirnicama za kolače, ja vam donosim preporuke za čitanje kada se sve ovo malo stiša, kada cijela kuća bude spremna, bor okićen, kolači na stolu, a vi si skuhate šalicu najdraže kave i uzmete taj zasluženi odmor.

Među sljedećim preporukama ima za svakoga ponešto, dobrih, starih klasika, zatim kratkih priča, a i ljubitelji krimića će pronaći nešto za sebe. No, svima im je zajednička jedna stvar, radnja svake od ovih knjiga događa se za vrijeme Božića. Pa krenimo redom.

1. Božićna priča – Charles Dickens

Vjerujem da ste za Božićnu priču svi čuli ili bar gledali neku od brojnih ekranizacija na temu. Ebenezer Scrooge je poslovan čovjek koji odbija slaviti Božić, odbija prihvatiti sveopće slavlje te pustiti u svoje srce barem malo svjetla koja obasjavaju grad. Njemu je bitno ono materijalno i unaprijed zbraja štetu koja će proizaći iz toga što na Božić njegov ured neće raditi. No, Scrooge nije oduvijek bio takav, kako je postajao bogatiji kroz život, tako je i njegov život postajao osamljeniji i studeniji. Na Badnje večer dolazi mu duh njegova prijatelja Marleya i nagovješćuje mu posjetu tri duha: duha prošlosti, duha sadašnjosti i duha budućnosti. Scrooge će, zajedno s njima, poći na put svoje osobne transformacije. Vrijedi čitati svake godine iznova.

2. Božić Hercula Poirota – Agatha Christie

Simeon Lee odlučio se pozabaviti malo sa članovima svoje obitelji pred posljednje dane svog života. Posjedovao je veliko bogatstvo u dijamantima i znao je da njegova djeca očekuju svoj dio u oporuci. No, trojicu svojih sinova nije vidio skoro dvadeset godina stoga je odlučio okupiti ponovno cijelu obitelj. Pozvao je razmetnog sina Harrya koji je putovao po svijetu, a oca se sjetio kada mu je trebalo novaca, umjetnika i sanjara Davida koji nije gajio nikakve osjećaje prema ocu kriveći ga za preranu smrt svoje nježne majke te političara Georgea koji, unatoč svom dobrom poslu, i dalje prima predujmove od oca zahvaljujući svojoj rastrošnoj ženi. Badnjak je, obitelj je ponovno na okupu, nelagoda i netrpeljivost osjećaju se na svakom koraku. I tada se dogodi ubojstvo. Brutalno ubojstvo glave obitelji, Simeona Leea. Na pozornicu stupa Hercule Poirot.

3. Božićni pulover – Glenn Beck

Dječak Eddie je u iščekivanju Božića. Zna da će ovaj Božić biti drugačiji jer očekuje poseban poklon, crveni Huffy bicikl s crnim banana-sjedalom. Otkad mu je otac izgubio bitku sa opakom bolešću, on i majka prolazili su kroz teško financijsko razdoblje, no on je jednostavno znao da će bicikl biti tu za Božić. I dok je Eddie maštao o novom biciklu i pokušavao pronaći bilo kakav zametnuti trag mama je svaku večer marljivo i ponosno plela pulover u svom naslonjaču i zabavljala se činjenicom da je Eddijev poklon ispred njegovog nosa, a on ga ne vidi. Na božićno jutro, Eddie je nakon dugog traženja i pretraživanja kuće shvatio da je dobio samo “glupi, ručno izrađeni, ružni pulover”. Morao je pobjeći prije nego majka primijeti njegove suze. Bacivši pulover na pod u kutu svoje sobe, Eddie nije ni slutio da će tim postupkom započeti putovanje njegovog života popraćeno bolnim odrastanjem.

4. Božićna potraga – Julijana Matanović

Božićna potraga je zbirka deset predivnih priča koje nam govore o potrazi za onim najuzvišenijim u čovjekovu životu, a to je ljubav. Ovo su velike priče o malim, svakodnevnim ljudima. Govore nam o usamljenosti, nedostaku bliskosti važnih nam ljudi, ali i o čežnji za uspostavljenjem pokidanih veza i odnosa.  Sa svakim likom iz ovih priča bolno suosjećamo, upijamo njihova iskustva i uživamo u predivnim rečenicama Julijane koje, u kasnu noć, pogađaju duboko u srce.

5. Kako preskočiti Božić – John Grisham

I za kraj, ako ste jedan od onih koji obavljaju i ove godine sve u zadnji čas, žurite po poklone dok u glavi smišljate recepte te govorite sami sebi da iduće godine sigurno nećete više tako, možda možete na godinu jednostavno preskočiti Božić. Otići negdje daleko od svega. Recimo, na krstarenje.

Luther i Nora Krank ispratili su svoju kćer jedinicu na avion sa suzama u očima znajući da će ovo biti prvi Božić bez nje. I dok je Luther zbrajao račune od prošlog Božića i snebivao se od ukupno potrošenog iznosa, pala mu je na pamet ideja kako bi ove godine mogli jednostavno preskočiti Božić. On i Nora su sami, mogli bi jednostavno preskočiti svu tu zbrku oko ukrašavanja kuće, kupovine drvca i pripreme ogromnih količina hrane. Umjesto toga, otići će na desestodnevno krstarenje otocima. Dok drugi budu u božićnoj groznici, oni će biti u solariju, raditi na brončanom tenu za vrele dane na Karibima. Hoće li izdržati pritisak prijatelja, susjeda, kolega s posla, dobrotvornih organizacija i svih ostalih šokiranih ljudi? Da, da, postoji film, ali, kao i uvijek, knjiga je puuuuno bolja 🙂

Za one koje žele više…

Za vas kojima nikad nije dosta knjiga, evo još nekih preporuka knjiga s božićnom tematikom.

Male žene – Louise May Alcott

Također jedan dobar, stari klasik koji prati četiri sestre March, Jo, Meg, Beth i Amy. Radnja se odvija za vrijeme Građanskog rata i, na početku knjige, obitelj se priprema za prvi Božić bez oca koji je otišao u rat. Kroz cijeli roman pratimo djevojke na njihovom putu od djetinjstva ka sazrijevanju u mlade žene, a taj put popraćen je prvim ljubavnim iskustvima, gubicima i sestrinskom ljubavlju.

Staklarica – Petra Durst Benning

Radnja ovog romana smještena je na koncu 19. stoljeća u njemačkom mjestašcu Lauscha. Priča je to o trima sestrama, Johanni, Ruth i Marie Steinmann koje se nakon očeve smrti suočavaju sa egzistencijalnim problemima. Obitelj Steinmann bavila se staklarstvom, ali bez oca, koji je bio puhač stakla, sestre nisu mogle nastaviti sa obiteljskim poslom. Unatoč tome, one se odlučuju na pokretanje vlastitog posla i to upravo na proizvodnju božićnih kuglica. Zanimljivo je da su prve božićne kuglice zaista nastale u Lauschi. Izradio ih je siromašan puhač stakla da razveseli svoju djecu jer nije imao novaca da kupi jabuke i ostalu hranu kojom se do tada kitio bor. Također, ovo je prvi dio trilogije, drugi dio je Amerikanka, a treći dio Stakleni raj.

Zimski vrt – Kristin Hannah

Iako ovo nije roman isključivo božićne tematike, ja ga svake godine iznova čitam u periodu između Božića i Nove godine. Jako me dirne, dobro se isplačem i onda mi bude lakše ispratiti staru i dočekati novu godinu, novi početak. Ovo je priča o ljudskoj patnji, boli i strahu. O situacijama gdje se borite za svoj život i ne znate što donosi sutra. O danima kada vas samo jedan mali korak dijeli od odustajanja i prepuštanju sudbini. Ali i priča o hrabrosti i snazi koju pronalazite i kad mislite da nemate više niti jedan atom snage u sebi. Priča o ženama koje će učiniti sve za svoju djecu, za svoju obitelj, koje su neustrašive u trenucima za koje nisu nikada ni pomislile da će se naći. U konačnici, ovo je priča o ljudskom srcu za koje se zaista možemo iznenaditi koliko toga može primiti na sebe i nastaviti. Ako želite saznati više o ovoj knjizi, kliknite ovdje.

I to je to, nadam se da ste među ovim preporukama pronašli nešto i za sebe. Želim vam sretan Božić od srca, da ga provedete sa svojim najdražima, ali i da uživate uz dobru knjigu i kavu. 🙂

Andrea

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply