Recenzije

Glenn Beck: Božićni pulover

Ako ste jedni od onih koji svake godine u vrijeme Božića iznova gledaju bilo koju verziju filma Božićna priča i njegovog glavnog junaka Gospodina Scroogea te traže dublje značenje nadolazećih dana, onda je ova knjiga idealna za vas. Božićni pulover autora Glenna Becka ugrijat će vas u ove hladne dane, rastopiti srce i izmamiti onaj topao osjećaj koji vas cijelog obuzme kada shvatite pravu bit Božića.

Autor je odlučio u ovom kratkom romanu podijeliti s nama svoju veliku, životnu lekciju koju je naučio iz dječačkih dana. Iako su neki likovi i događaji izmijenjeni, ovo je, kako kaže autor, priča o najvažnijem Božiću u njegovu životu. Glenn Beck inače je poznati radijski i televizijski voditelj u Americi te autor nekoliko velikih uspješnica. Kod nas su, osim Božićnog pulovera, prevedena još dva njegova djela, Anđeo u snijegu i Overtonski prozor.

Glavni protagonist romana je dječak Eddie koji je u iščekivanju Božića. On zna da će ovaj Božić biti poseban jer očekuje poseban poklon, crveni Huffy bicikl s crnim banana-sjedalom. Otkad mu je otac izgubio bitku sa opakom bolešću, majka je bezuspješno pokušavala nastaviti posao koji su vodili u Gradskoj pekarnici. Svi recepti i dodatne napomene koje je tata ostavio ništa nisu značili, tajna je bila u očevim rukama.  Iako su Eddie i majka prolazili kroz teško financijsko razdoblje, on je jednostavno znao da će, unatoč svim problemima, bicikl biti tu za Božić. Bio je dobar cijele godine, iznosio je smeće prije nego što je mama rekla i trudio se pomagati koliko god je mogao. Da se njegova želja ostvari, doprinijeti će svakako i molitva koju je skrušeno izrekao u svojoj sobi. Mama će sigurno pronaći način da kupi bicikl, u to nije bilo sumnje.

I dok je Eddie maštao o novom biciklu i pokušavao pronaći bilo kakav trag koji je mama možda zametnula, mama je svaku večer marljivo i ponosno plela pulover u svom naslonjaču i zabavljala se činjenicom da je Eddijev poklon ispred njegovog nosa, a on ga ne vidi. Na božićno jutro, Eddie je brzinom munje sišao i pregledao darove ispod bora. Nijedan nije bio velik kao bicikl, ali on nije gubio nadu i mislio je da će u jednom od darova pronaći sliku bicikla ili mapu koja će mu pokazati put do bicikla. No, sve što je dobio bio je “glupi, ručno izrađeni, ružni pulover”. Njegovom razočarenju nije bilo kraja i morao je pobjeći prije nego majka primijeti njegove suze. Bacivši pulover na pod u kutu svoje sobe, Eddie nije ni slutio da će tim postupkom započeti putovanje njegovog života popraćeno bolnim odrastanjem.

Vjerujem kako smo se svi našli u Eddijevoj situaciji. Gajiti velika očekivanja, nadati se i onda gledati kako se snovi ruše, teško je i za odraslu osobu, a pogotovo za dijete kao što je Eddie bio. Ali, spoznaja onih malih, a bitnih stvari u životu pomaže nam usmjeriti svoje nade i očekivanja. O tome upravo i autor progovara u ovoj knjizi, usmjeri svoju energiju na opraštanje i dijeljenje, a manje na očekivanja.

Na svom putu Eddie se susreo sa osjećajima koji su nam svima dobro poznati. Ljutnja, bijes, usamljenost, strah od gubitka voljenih osoba… Svaki od tih osjećaja jedna je stepenica života koju moramo prijeći, upoznati se s tim osjećajem, ali nastaviti prema naprijed, prema cilju. Kako se Eddie snašao u oluji svojih osjećaja, do kojih je spoznaja došao te kako se danas odnosi prema svom puloveru, pročitajte u ovom malom, toplom romanu.

A ako ovog Božića odmotate neki poklon i nađete nešto što baš i niste priželjkivali ili nešto što nikako ne biste sami kupili, pa čak i pulover za koji znate da će vas grebati, sjetite se samo vremena koje je ta osoba izdvojila za vas smišljajući poklon, tražeći ga i pažljivo umatajući i budite zahvalni. Prava je rijetkost u današnje vrijeme imati pokraj sebe osobe kojima je stalo i koje će se potruditi zbog vas, a velika je dragocjenost imati nekoga tko bi zbog vas ručno ispleo pulover <3

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply