Recenzije

Diana Gabaldon – Tuđinka

Povijesna fikcija, drama, znanstvena fantastika, romantika… Sve je ovo savršeno ukomponirano u nešto manje od 800 stranica ovog romana. Prava sitnica! A ovo je tek prva knjiga serijala koji broji osam knjiga, dok je deveta u procesu nastajanja 🙂

Roman Tuđinka objavljen je 1991. godine, a razlog zašto je od nedavno poznat javnosti (ili barem meni) je emitiranje istoimene serije koja vjerno prati knjigu budući da sama autorica ima ulogu savjetnice prilikom snimanja.

Radnja započinje završetkom Drugog svjetskog rata i prati Franka i Claire, mlade supružnike, koji odlaze u Škotsku, u Inverness, na svoje drugo bračno putovanje kako bi se ponovno zbližili budući da ih je rat razdvojio. Za vrijeme svog boravka u Škotskoj njih dvoje obilaze razne znamenitosti i pokušavaju saznati više o Frankovim precima koji su živjeli na tom području. Kako je Frank povjesničar, ne propušta niti jednu priliku da sazna više o ritualima i običajima tamošnjih stanovnika pa tako on i Claire jedne večeri odlaze potajno gledati ritual druida kod kamenja na Craigh na Dun. Sljedećeg jutra Claire sama odlazi na poprište sinoćnjeg događaja, polaže ruke na kamenje i u sljedećem trenutku budi se na tom istom mjestu, ali 200 godina ranije, točnije u 1743. godini. 

Claire nailazi na bitku crvenih mundira i Škota te pomisli kako se zatekla na snimanju nekog povijesnog filma. No neugodan susret s kapetanom Jackom Randallom, dalekim pretkom njezina supruga, uvjerit će je da je sve oko nje stvarno i da se nekim čudom vratila u prošlost. Od crvenih mundira spašava je skupina Škota koji je, nakon što je previla rane njihovom ranjeniku, mladom Jamieu, odluče povesti sa sobom u dvorac Leoch. Ondje je postavljaju za vidaricu i budno je drže na oku jer sumnjaju da je engleska špijunka. Claire pomalo zadobiva njihovo povjerenje zahvaljujući njezinu poznavanju povijesnih činjenica, no ona uporno traži način kako da se vrati do kamenja jer je sigurna da je to put kući, u sadašnjost.

U svojoj usamljenosti i otuđenosti, Claire utjehu pronalazi u razgovorima s Jamiem Fraserom, mladim Škotom koji također ne pripada klanu dvorca u kojem boravi, ali zbog ucjene na njegovu glavu, primoran je skrivati se od engleskih vojnika. U jednom od svojih pokušaja bijega, Claire ponovno nailazi na kapetana Jacka, a jedini način da izbjegne svoju sudbinu s njim jest da se uda za Škota te Claire nevoljko pristaje udati se za Jamiea Frasera. I tako Claire ostaje zarobljena u prošlosti, ali i između svojih osjećaja prema Franku i osjećaja koji se bude za Jamiea.

Ovo je samo mali uvod da vam pokažem koja vas poslastica čeka ako se odlučite na čitanje ovog romana. Nemojte da vas broj stranica zastraši, zaista se lako i brzo čita. U ovom romanu zaista mogu uživati svi. Obiluje povijesnim činjenicama o pripremama za jakobitski ustanak, opisima škotskog krajolika, a odlična je knjiga za one koje vole time travel tematiku. I na kraju, za nepopravljive romantičare poput mene, ova knjiga ima snažnu ljubavnu priču začinjenu detaljnim opisima konzumiranja iste 🙂

Budući da sam ja prvo pogledala skoro cijelu prvu sezonu serije Outlander, imala sam slike likova u glavi kada sam počela čitati. Serija odlično prati knjigu, a izbor glumaca je zaista fantastičan. Glumica koja utjelovljuje Claire vjerodostojno prikazuje njezinu snagu, odlučnost i hrabrost u borbi za ono što joj pripada, dok je lik Jamiea… uf.. u jednom trenutku sramežljiv, neiskusan, a u drugom trenutku tvrdoglav i spreman podnijeti ogromnu bol samo da bi zaštitio ljude koje voli.

Ljubavna priča između njih je nešto tako divno i snažno da već dugo nisam osjetila onu toplinu oko srca dok čitaš knjigu. Prošli su zaista sve, od one lepršave zaljubljenosti pa do one ljubavi za koju si spreman dati život. Sviđa mi se način na koji on govori i iskazuje svoju ljubav, kako je zove Sassenach, kako vjeruje u brak i njegovu svetost i u ljubav koja nikada ne prestaje.

Ukoliko vas zanima što se dogodilo s Claire, hoće li se vratiti u sadašnjost ili ostaje uz Jamiea te koje im pogibelji prijete, imate dvije opcije. Možete pročitati knjigu ili pogledati seriju. Ili oboje 🙂 Za sada je kod nas prevedena samo prva knjiga, dok je u Srbiji preveden i drugi dio pod nazivom Vilin konjic u ćilibaru i treći dio pod nazivom Putnik. Što se tiče serije izašle su prve dvije sezone, a nove sezone su u najavi. Ovu seriju također uspoređuju sa Igrom prijestolja, ali naznačavaju da je više stvorena za ženski dio publike, što zbog romantike, što zbog muškaraca u kiltovima i njihovih golišavih scena 😀

Za kraj, moram samo još staviti jedan odlomak iz knjige koji me oduševio, oborio s nogu, uzdrmao i prodrmao 🙂 Na engleskom mi puno ljepše zvuči, a i kod nas se ne prevodi ovaj škotski izričaj.

“I will find you,” he whispered in my ear. “I promise. If I must endure two hundred years of purgatory, two hundred years without you – then that is my punishment, which I have earned for my crimes. For I have lied, and killed, and stolen; betrayed and broken trust.

But there is the one thing that shall lie in the balance. When I shall stand before God, I shall have one thing to say, to weigh against the rest.”

His voice dropped, nearly to a whisper, and his arms tightened around me.

Lord, ye gave me a rare woman, and God! I loved her well.”

Predivno! <3

You Might Also Like...

2 Comments

Leave a Reply