Recenzije

Popis mojih želja – Grégorie Delacourt

Već dugo mi se nije dogodilo da sam u par sati pročitala knjigu i da nisam uopće bila svjesna vremena koje je prošlo. Ova malena knjiga me toliko oduševila i potaknula brojna pitanja o kojima sam čak raspravljala i sa svojom obitelji. Glavna radnja ovog romana je takva da se može dogoditi bilo kome od nas i nema onoga tko nije razmišljao o tome. O tome da osvoji jackpot.

Jocelyne ima 47 godina, živi u Arrasu, gradu od četrdesetak tisuća stanovnika. Od vjerojatnosti jedan naprema milijun da se uda za muškarca imena Jocelyn, nju je zapala baš ta jedna. Imaju kćer Nadine i sina Romaina koji su odrasli te započeli graditi svoje živote daleko od obiteljskog doma. Jocelyne vodi svoju vlastitu kitničarsku radnju, a pokrenula je i blog desetzlatnihprstiju gdje daje savjete o tkaninama, koncima, piše o štrikanju i vezenju. Ni sama nije slutila koliko će njezin blog imati posjetitelja i koliko će utjecati na živote drugih žena.

“Željela bih biti te sreće da mogu odlučivati o vlastitom životu, mislim da je to najveći dar što nam ga itko može dati.”

Što reći o Jocelyne? Ona je obična žena, sama za sebe kaže da nije lijepa, da njezina pojava ne izaziva oduševljenost muškaraca koji će joj šaputati duge, romantične rečenice u uho. Zadovoljna je u svom braku, ali za razliku od njezinog muža koji sanja o Porscheu i novome televizoru, njezini su snovi isparili. Sve ono o čemu je sanjala dok je bila dijete, a kasnije i djevojka, sve ono što joj je majka govorila da može postići u životu, sve je bila laž. Te snove je pustila da odlete i pomirila se sa svojom svakodnevnicom. Zavoljela je taj svoj običan život. Njoj i mužu išlo je dobro, njemu se smiješilo napredovanje na poslu, a ona je počela ostvarivati i financijsku korist od svog bloga. A onda jednog dana, njezina obična svakodnevnica je uzdrmana iz temelja. Osvojila je 18 milijuna eura na jackpotu nakon što su je kolegice nagovorile da odigra i nakon što joj je automat izbacio nasumično odabrane brojeve.

„Biti bogat znači vidjeti sve što je ružno te drsko umišljati da je moguće mijenjati svijet. Da za to ne treba ništa drugo, samo platiti.“

Jocelyne nikome ne želi reći za svoj dobitak. Ček je sakrila na dobro skriveno mjesto dok ne razmisli što će. Kako dani prolaze, ona sastavlja popis. Popis svojih želja koje sada može ostvariti. Ovaj dio mi je bio toliko simpatičan i ukazao na to koliko je Jocelyne bila neiskvarena i skromna osoba. Na njezinom su se popisu našli nožić za guljenje krumpira, kuhinjske krpe, tave, pasirka. Zapitajmo sami sebe, što bi mi poželjeli sa osamnaest milijuna eura? Mislim da to sigurno ne bi bio nožić za guljenje krumpira 🙂

Jocelyne, još uvijek ne rekavši nikome za osvojeni iznos, shvaća da ne želi ništa promijeniti. Odluči uništiti ček, ali ček više nije na mjestu na kojem ga je ostavila. Nestanak novca, misterija oko nastale situacije dovodi Jocelyne do očaja. Nešto se u njoj slomilo i dovelo do toga da promijeni način svog razmišljanja, a općenito i svoj pogled na život.

„Pohlepa sažiže sve na svom putu.“

Ovaj roman daje jednu jako dobru pouku o tome što je pohlepan čovjek u stanju napraviti. Mene zanima bi li se mi promijenili da dobijemo toliki iznos sutra? Svatko od nas može sada reći da bi bili skromni. Jedan dio bi podijelili s prijateljima i rodbinom, jedan dio bi odvojili za stambeno pitanje i kupili bi si auto. To su neke normalne stvari koje nam trebaju u svakodnevnom životu. Čak bi i donirali novac u humanitarne svrhe. Ali lako je razmišljati o tome dok nemamo taj novac. Što se to promijeni u ljudima kada taj novac postane njihov i stvaran? Što se to zvjersko probudi u čovjeku da je spreman ostaviti sve što ima, što je godinama gradio, oko čega se trudio, kako bi uživao u blagodatima novca? Nismo malo puta vidjeli ili čuli o osobama koje je novac uništio, bilo da se radi o odavanju porocima ili da se radi o osjećaju usamljenosti i depresiji. Ima tu istine. Osjećaj ispunjenja je kratkotrajan, a ljudi koji nas počinju okruživati su neiskreni.

Pouka ovog romana je također i shvaćanje da je osjećaj neopisivo bolji i vrijedniji kada se za neku stvar koju želimo, ili san koji imamo, potrudimo sami i sami ga ostvarimo. Tada će sve oko nas imati svoju pozadinu i priču o tome kako smo dospjeli do toga i koliko smo se pomučili. A to ćemo onda cijeniti više nego da nam je dostavljeno pred vrata.

Ovaj roman svakako preporučujem svima da pročitaju i da saznaju što se dogodilo s Jocelyne i njezinim čekom, koliki je utjecaj na njezinu obitelj i budući život imao taj osvojeni novac. Ali isto tako da sami odgovorite na pitanje: Kako bi izgledao moj popis želja?

Po ovoj knjizi je snimljen i film 2014. godine, La liste de mes envies, pa možete pogledati i usporediti knjigu s filmom. 🙂

You Might Also Like...

3 Comments

 • carolijarijeci
  June 5, 2016 at 6:51 pm

  Sviđa mi se što si napisala. Knjiga mi je na popisu već neko vrijeme pa ćemo detaljnije diskutirati o njoj kad ju pročitam. Go girl! <3

 • The Bookish Delight
  June 6, 2016 at 6:16 am

  Hvala ti <3
  Kako napreduje tvoj blog? Bit ću vjerni pratitelj 🙂

  • carolijarijeci
   June 6, 2016 at 10:53 am

   Nikako. Još sam ovaj tjedan dvokratno i svakako pa ništa od toga. Nadam se da ću idući tjedan startati. Hvala ti! 🙂

Leave a Reply