Recenzije

Tisuću žarkih sunaca – Khaled Hosseini

„Nebrojeni su mjeseci što bliješte na njegovim krovovima, i tisuću žarkih sunaca sto se kriju iza njegovih zidina…“

Saib-e-Tabrizi, 17. stoljeće

Roman Tisuću žarkih sunaca drugi je roman Khaleda Hosseinija (prvi roman je Gonič zmajeva, velika uspješnica koja je dobila i ekranizaciju 2008. godine) američko – afganistanskog liječnika i pisca koji je rođen u Kabulu, glavnom gradu Afganistana u kojem se i odvija većina radnje ovog romana. Inspiraciju za navedeni roman autor je dobio prilikom posjeta Afganistanu 2003. godine, prvi put nakon što je sa jedanaest godina napustio svoj rodni grad Kabul.

Tisuću žarkih sunaca je jedan od onih romana koji pogađaju u dubinu duše. Nekoliko puta tijekom čitanja zatvorila sam knjigu s namjerom da je više ne otvaram jer nisam mogla prihvatiti boli, strahove i patnje glavnih protagonista u knjizi. No, moja znatiželja je bila veća i u konačnici rezultirala pročitanom knjigom. Radnja romana odvija se u četiri dijela i prati životne priče Marjam i Lajle, u početku zasebno, a zatim se njihovi životi, iako prisilno, isprepliću. Marjam je harami, vanbračno dijete koje je živjelo sa svojom majkom u kolibi izvan grada kako bi umanjila očevu sramotu. Nakon nesretnog svršetka njezine majke, otac je sa samo petnaest godina udaje za Rašida, postolara u Kabulu, koji je trideset godina stariji od nje. U blizine njhove kuće odrastala je Lajla, kći obrazovanih ljudi, za koju je njezin otac gajio velike nade usmjeravajući je na stalno školovanje. Lajla svoje dane provodi sa najboljim prijateljem Tarikom koji joj ubrzo prerasta u prvu ljubav. No rat koji se odvija u Kabulu, osim kuća, zgrada i škola, uništio je i njihove snove. Tarik se seli s roditeljima, a Lajla ostaje bez svojih te je, onako mlada i sama,  primorana udati se za Rašida i postati mu drugom ženom. Neprijateljski odnos između dvije Rašidove žene ubrzo prerasta u snažan odnos majke i kćeri povezan zajedničkim pretrpljenim bolima i patnjama koje im Rašid uzrokuje.

Ono što mi se provlačilo kroz misli tijekom cijelog romana i tjeralo suze na oči je nevjerojatna snaga koju posjeduju ove dvije žene. Cijeli život izložene su nepravdi koja toliko boli, ali one se i dalje bore. Do posljednjeg daha. I uče kako preživjeti u Afganistanu, gradu kojeg su zauzeli talibani. Gradu u kojemu su glad, plač, bombe i odsutnost nade postali svakodnevnica.

U pozadini priče o Marjam i Lajli saznajemo i političku situaciju Kabula (od komunizma i njegova srgavanja do dolaska talibana na vast) te priču o položaju žene u društvu. Iako Hosseini piše o izmišljenim pričama, ono što će pogoditi svakoga tko uzme u ruke stranice ove knjige jest činjenica da stvarnost nije daleko od događaja u knjizi. Vjerojatno je još i surovija.

You Might Also Like...

2 Comments

 • Doroteja Eškutić
  May 22, 2016 at 7:27 pm

  Odlično napisano!
  Moram priznati da (nažalost) dosada nisam pročitala navedene romane o kojima si pisala, ali si me potakla da ih pročitam 🙂 Svaka čast ^^

 • The Bookish Delight
  May 23, 2016 at 1:35 pm

  Hvala ti puno 🙂 Ovo mi je prvi put da sam krenula pisat recenzija pa mi pohvale baš puno znače 🙂 A i uvijek mi je drago potaknuti nekoga da pročita knjigu koja mi se sviđa 🙂

Leave a Reply